UdkantsIndblik

Dengang i Stilling…

Hvem bor i Stilling? Jeg boede engang i Stilling.
Byen ligger fantastisk smukt og praktisk. Der bør da bo nogen der vil noget i byen. Men sådan ser det ikke ud.

Hovedgaden er en landevej, i den ene ende af landevejen ligger Århus, i den anden ligger Skanderborg.

Udkantsindblik 1

Lige der hvor der ligger et rengøringsfirma – hvor mon de gør rent? – startede en produktion, der døde men som i dag er genoplivet og lever i bedste velgående. Bare et andet sted. Hoptimisten. Vi havde mange af dem, i alle mulige farver og faconer. Dem der hang i en fjeder og kunne flyve var de mest irriterende. Fjederen levede sit eget liv.

Udkanstindblik 2

Bussen stopper i Stilling, men det gør toget ikke mere – engang lød det, på stationen “Gå ikke over sporet der kommer tog”. I dag høres den metalliske lyd fra skinnerne, når toget brøler igennem.

Udkantsindblik 3

Men man kan få Pizza i Stilling

Engang var der en slagter. Slagter Danielsen og familie og de boede i huset. Man gik om i gården, hvor deres schæferhund stod bundet, hvis man ville på besøg. Hunden var god og jeg gik i klasse med datteren Susanne.

Udkants indblik 4

I det andet pizzaria holdt Slagter Jespersen til. De boede ikke i huset, de boede oppe i Gram. Deres flæskesvær var de bedste.

Udkantsindblik 5Tænk at man kan få Pizza fra hele to forskellige pizzariaer, men på den anden side så er der jo også to supermarkeder. Superbrugsen og Kiwi.
Brugsen var der også dengang, man kunne købe Spunk og så var den meget mindre og lå i hjørnet af det der i dag er parkeringsplads.

Der var også en kiosk og den er der endnu. Der købte jeg, sammen med Janna, mine første cigaretter. Blå scotsmann, for det røg hendes søstre. Janna´s familie var anderledes, man sagde at de var sigøjnere. Men det var vist bare noget de sagde. Min mor opdagede cigaretterne og næste dag fortalte vi, Janna og jeg, vores klasselærer om cigaretterne. Vi gik i 3. klasse.

Udkantsindblik 7

Ved siden af kiosken lå en barber. Vi var bange for barberen. Faktisk var vi sikre på at han var børnelokker, han havde et stort vindue ud mod hovedgaden, her stod han ofte og lurede ud, altså sådan lidt gemt bag ved de nikotingule gardisetter. I dag er det store vindue skiftet ud med to mindre vinduer og kondom automaten der hang på væggen er skiftet ud med en moderne postkasse.

Abe-barberen som vi kaldte ham, lever stadig og selvom han er næsten blind, så klipper han en enkelt kunde i ny og næ. Det skulle han nok lade være med.

Vi børn, fra dengang i Stilling, skylder ham en undskyldning. Undskyld.

Udkantsindblik 8

Og så var der kroen hvor vi gik til dans. Var til afdansningsbal og til juletræsfest. Kroen  hvor gulvet var et meget smukt sildebens parket, som var så glat at man kunne skøjte på det i sine strømpesokker. I dag er kroen en frisør og et solcenter.

udkantsindblik 9To pizzariaer, to supermarkeder, et rengøringsfirma en frisør, et solcenter og en kiosk. Nå ja så er der også møbelhandleren som holder ophørsudsalg. Den lå der også dengang. Dengang var der nogle lamper udenfor, som altid fik mig til at tænke på sangen “Der er lys i lygten lille mor”.

Udkantsindblik 10På vej ud af Stilling ligger brandrammen, og kirken og det har også ligget der altid. Men mon ikke der faktisk gemmer sig meget liv og mange historier i Stilling og i andre småbyer som stilling.

Dem vil jeg gerne give plads til.